עישון בקרב בני נוער בישראל

עישון בקרב בני נוער הפתרון

"רוב בני הנוער כלל לא מודעים לנזקי העישון"

כך פורסם בישראל היום בדיוק לפני שנתיים, ונדמה כי דבר לא השתנה.

 

קצרים בזמן? לחצו על הקישור 👇 ודלגו לתוכן שמעניין אתכם

 

שיעור בני הנוער המעשנים עדיין גבוה. בבתי הספר ובמוסדות הלימוד אין הסברה מספיקה בנושא, ועדיין לא קיימות תוכניות גמילה מיועדות ואפקטיביות לצעירים ולבני נוער מטעם משרד הבריאות או משרד החינוך.

לפי נתוני משרד הבריאות, כמחצית מבני הנוער מתנסים לראשונה בעישון סיגריה כבר בגיל 13.

כ12% בגילאי 15-16 הודו שהם מעשנים לפחות פעם בשבוע וכ8% אמרו שהם מעשנים פעם ביום.

חלק מן התלמידים מדווחים שהם התנסו גם בעישון נרגילות ועושים זאת על בסיס דיי קבוע.

ע"פ מחקר שנעשה בצה"ל נמצא כי קיים סיכון גבוה להתחלת עישון בקרב אוכלוסיות שונות, ביניהן:

  1. אלו שלא סיימו תיכון
  2. בנים ממצב סוציואקונומי נמוך- בינוני
  3. בנים על פרופיל קרבי גבוה

**המחקר מייצג את אוכ' הצעירים שהתגייסו בלבד בעת ביצועו ולא את כלל אוכלוסיית הגילאים 18-21.

 

 

 

רוצים להפסיק לעשן?🚭 רוצים לעזור לבן הנוער שלך להפסיק לעשן? תחליף טבעי לסיגריות מאפשר גמילה הדרגתית ומעלה את סיכויי ההצלחה להיגמל אחת ולתמיד!

 

 

האם העישון בקרב בני נוער נפוץ?

התשובה היא חד משמעית כן. התפיסה של בני הנוער את הסיגריה והשפעות העישון לא דומה לתפיסה שלנו כמבוגרים.

כילד, נזק הוא לא מכשול. כשבני הנוער מתחילים לעשן בגיל 12, 13 קיימות אחת משתי אפשרויות: האחת היא שהם כלל לא מודעים לאותם סכנות שאנחנו מודעים אליהם, והשניה היא שהם מודעים אבל הם לא מפחדים כמונו כי הם לא מבינים את ההשלכות.

ילד שלא מפחד זה טבעו של העולם, נוח לו לעשות את מה שהוא רוצה כאן ועכשיו. הבעיה היא, ככל הנראה, שההסברה לא נעשית בצורה רחבה מספיק שתגרום גם לחבר'ה הצעירים להבין את המשמעות של פעולת העישון.

בני הנוער המעשנים חושפים גם את בני הנוער הלא מעשנים (חבריהם לכיתה, ללימודים, לצבא) לעישון, מה שהופך אותם למעשנים פסיביים וכך בקלות גם גופם של אלו שלא מעשנים נגרר למסכת נזקים.

 

מאמר מומלץ:

איך מפסיקים לעשן

 

 

מה הסיבות בגללם בני נוער מתחילים לעשן?

קיימות תשובות רבות לשאלה, אבל אף סיבה לא מפתיעה במיוחד:

  • השפעה חברתית – בני נוער נוטים לעשות שימוש במוצרי טבק אם רואים אם בני גילם עושים זאת. מדובר בלחץ חברתי או רצון להשתייך.
  • עישון במשפחה – "אם הוא עושה גם אני יכול". ילד ייקח דוגמא מההורים שלו, ואם רואה את ההורים שלו משתמשים במוצרי טבק, הוא לא יחשוב שלו זה יזיק. מחקרים אף מוכיחים כי מספר תלמידי התיכון שהם והוריהם מעשנים גדול פי 2.5 מאלו שהוריהם לא מעשנים.
  • "לי זה לא יקרה" – תפיסה מוטעית שבה אנחנו חושבים שהסכנה לא תגיע אלינו. תפיסת חיובית – ושגויה. מדובר בבני הנוער שלא רואים את הנזקים הכרוכים בעישון אלא את נקודות החוזק של השימוש בסיגריה כמו התמודדות עם לחץ וירידה במשקל.

תפיסת חיים טובה, באופן כללי… לא כשמנגד עומדת סכנה לגוף ולחיים.

  • חוסר תמיכה של ההורים – קשר רעוע בין ההורה לילד, במיוחד בגיל ההתבגרות, יגרום לילד לעשות את ההיפך ממה שההורה מורה לו. הבעת עמדה שלילית כלפי עישון ביחסים מסוג זה בעייתית. ועם זאת… כנראה הכרחית.
  • זמינות – מוצרי הטבק ומחירם הנמוך נ ג י ש י ם לכל!
  • פרסום – המדיה מציגה שימוש במוצרי טבק כפעילות שגרתית, כזו ש"אני חייב לנסות". הפרסום לא סמוי בכלל וגלוי לכל. מאוד מפתה..

עישון בקרב צעירים הוא דיי נפוץ ופופולארי וההסברה בקרב בני נוער חשובה מאין כמותה. הבעיה היא שלא מדובר רק בעישון סיגריות, אלא גם בעישון נרגילה, וזו, שלא בשונה מקופסאות סיגריה – נמצאת בכל מקום בו הם נמצאים.

 

כיצד עישון נרגילה בקרב בני נוער משפיע על ההתמכרות לעישון?

נרגילה היא כלי לעישון טבק. השימוש בה נעשה באמצעות הנחת הטבק על ראש הנרגילה, שריפה של הטבק ושאיפתו אל תוך הריאות.

בכל המרכיבים השונים המשמשים לעישון הנרגילה, קיימות סכנות שחומרתן דומה ואף גדולה יותר מעישון סיגריות רגילות.

הגחלים היעודיים לשימוש בנרגילה ספוגים בחומרי בערה וחומרים כימים אחרים שבעת השאיפה מהווים מקור מרכזי לחומרים רעילים ומסוכנים כמו גז CO למשל, שהוא תוצר של הבעירה החלשה של הגחל.

הנוזל שמקרר את העשן מאפשר שימוש ארוך יותר בנרגילה וחשיפה ממושכת יותר לסכנה. הנוזל ממיס וסופח בתוכו חומרים כימיים כמו ניקוטין ומתכות כבדות, וכשהמעשן שואף את העשן הוא מכניס את כל האדים הרעילים לריאות, ומשם ולמחזור הדם ולמוח.

למרות שעישון נרגילה לא מבוצע מידי יום או מידי שעה בדומה לעישון סיגריות, למעשני נרגילה סיכון גבוה מאוד להתמכר לסיגריות בגלל כמות הניקוטין  הגבוהה הנספגת בגוף אצל מעשן נרגילה. לצורך השוואה: עישון חצי שעה של נרגילה מספק כמות ניקוטין הנמצא בחצי קופסת סיגריות. כן כן, קראתם נכון.

 

 

 

רוצים להפסיק לעשן?🚭 רוצים לעזור לבן הנוער שלך להפסיק לעשן? תחליף טבעי לסיגריות מאפשר גמילה הדרגתית ומעלה את סיכויי ההצלחה להיגמל אחת ולתמיד!

 

 

 

 

האם עישון סיגריות מוביל לעישון סמים בקרב בני נוער?

בהמשך לקשר הישיר של הנרגילה והסיגריות, נבדק גם הקשר לעישון סמים בקרב בני נוער מהיבטים סוציולוגיים שונים. נמצא כי ההנגשה של נרגילות וסיגריות בכל מקום, מאפשרת לבני הנוער לעשן מבלי לשאול מה יש בפנים. התופעה היא מן התגלגלות של "כולה נרגילה" ועד ל"שים לי את זה בפנים אני לא יודע מה אני מעשן גם ככה".

הורים רבים לא מודעים לסכנות שבעישון נרגילה. מעבר לסכנות הפיזיות בעישון חומרי הנרגילה עצמם, רבים מבני הנוער משתמשים בנרגילה כסם שפותח להם את שאר האפשרויות והם נפתחים לעולם של התנהגויות סיכון נוספות כמו שימוש בסיגריות ובסמים.

 

מובילים מאבק נגד עישון בקרב בני נוער

בשנת 2018 עברה הצעת החוק לאיסור פרסומות והגבלת השיווק של מוצרי טבק ועישון, וזאת כדי להגן על בני נוער רבים  מפני כניסה למעגל ההתמכרות. חקיקה זו מביא ה את ישראל לחזית המאבק העולמי במוצרי עישון. עם זאת, יש הרבה שינויים, תוספות ועדכונים שהחוק צריך לעבור ועדיין יש לנקוט צעדים נוספים להגברת המאבק, תוכניות לימוד, תוכניות הסברה ועוד.

חשוב לזכור

  • עישון בקרב בני נוער הוא גורם סיכון בריאותי משמעותי, אך הוא ניתן למניעה!
  • חשוב לתת לבני הנוער סביבה עוטפת שיוכלו להרגיש בנוח לשתף -אם התחילו לעשן, אם רוצים לעשן, או אם מחפשים עזרה בגמילה
  • עישון בקרב בני נוער, בדומה לעישון בקרב מבוגרים מהם, היא פעולה חברתית
  • יש לפעול למען הסברה בתדירות גבוהה במוסדות החינוך השונים, כזו שתסביר למה לא. ואם כן – מה עושים מכאן
  • אנחנו צריכים לפעול ולשנות את התפיסה השגויה של בני הנוער של "יתרונות" העישון. בניגוד לדרך שבה אנחנו אמורים להסתכל על רוב הדברים, הפעם נצטרך לפאר את החסרונות
  • דעו והעבירו הלאה שגם עישון נרגילה בקרב בני נוער זה לא משחק ילדים! מדובר בעישון ממכר לכל הדעות

בואו נפעל ביחד, נגביר את המודעות, ונעניק לבני הנוער את הסביבה שהם זקוקים לה כדי למגר את התופעה.

פוסטים נוספים בבלוג

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שתף